Seizoentip

                                    Lente

 

 

 

 

De voorjaarskriebels beginnen. De lente kan vroeg of wat later inzetten maar het voorjaarszonnetje laat zich in maart zo nu en dan alweer aardig zien, en de tuin ontwaakt langzaam na zijn lange winterrust.

Het groen gaat uitbotten en de eerste knoppen worden voorzichtig zichtbaar. Ook het gazon kan nu wel een opkikkertje gebruiken. Kortom in maart en april is er weer genoeg te doen in de tuin, het tuinplezier kan weer beginnen!

We geven u graag enkele voorjaarstips om uw tuin in optimale conditie te brengen.

 

De planten, bomen & struiken

Staan er in uw tuin bomen en struiken die het vorig jaar niet meer naar wens deden? Dan kunt u die tot half april (mits het niet vriest!) vervangen of laten vervangen.

Ook het verplanten is nu mogelijk als ze vorig jaar niet op de gewenste plek stonden of te groot zijn geworden. Als u nog wilt snoeien let dan wel op de bloeiperiode van de plant. Planten die in de zomer bloeien mogen nog gesnoeid worden maar de lentebloeiers zoals bijvoorbeeld de sering, hortensia of krentenboom mag u pas na de bloei terug snoeien, anders knipt u de al aanwezige bloemknoppen weg met als gevolg natuurlijk geen mooie bloemenpracht in uw plant.

De borders

Ook borders snakken na een lange winter naar een opknapbeurt. Het bladerendek kan er nu voorzichtig uitgeharkt worden en schrikt u niet als er toevallig nog een egeltje onder vandaan komt wat daar dankbaar gebruik van heeft gemaakt.

De afgestorven delen van vaste planten kunnen nu weggeknipt worden en de border kan worden bemest.

Heeft u ruimte genoeg voordat de vaste planten uitlopen?  Dan kunt u de border vast wat opfleuren met bijvoorbeeld viooltjes die het in het vroege voorjaar al goed doen in de tuin en daardoor geschikt zijn om nu al te planten.

Het gazon

Vergeet het gazon niet, ook de grasmat maakt u blij met een voorjaarsbeurt. Maar let er wel op dat u het gazon onder handen neemt als het gras echt droog is anders is de kans groot dat er gaten in getrokken worden.

Hark al het eventuele aanwezige mos en vervilt gras er voorzichtig af met een speciale verticuteer hark. Dat geeft het gazon na de lange winter weer “lucht”  en kan hij weer goed ventileren.

Als uw gazon er dan weer mooi en schoon bij ligt nog even mesten met speciale mest dat bij uw gazon past, en uw gazon komt snel weer in topconditie. Het is verstandig om bij de eerste keer maaien de messen van de grasmaaier een stand hoger te zetten, dit  voorkomt een gele verkleuring.

De vijver

Een mooie zonnige voorjaarsdag kunt u benutten om de vijver wat aandacht te geven zoals het schoonmaken van de pomp en het filter.
Ook de vijver zelf en de planten kunnen dan gelijk een schoonmaakbeurt krijgen en indien nodig de planten wat uitdunnen.
Om waterlelies te planten is april de ideale maand. En ze staan niet alleen mooi in de vijver maar hebben ook een biologische functie, via de wortelknol nemen ze voedingsstoffen op uit het water, daardoor word de algengroei in uw vijver beperkt.

De rozen

Rozenstruiken zijn een verhaal apart en verdienen speciale aandacht.

Rozen mogen pas gesnoeid worden als het echt helemaal niet meer vriest. Knip van de struiken de dode en beschadigde takken helemaal af en snoei de sterke takken terug tot ongeveer 3 ogen (± 10/15 cm)

Klim- en stamrozen kunt u ook terugsnoeien en het oude donkerbruine hout helemaal wegknippen. Controleer bij klim- en stamrozen ook gelijk het bindmateriaal, zit dit te strak vervang het dan zodat het de plant niet af kan knellen. Gebruik goed en scherp gereedschap voor een mooie wond. Een snoeischaar en voor de dikke takken een kleine boomzaag of takkenschaar.

De juiste verzorging zal een weelderige bloei in de zomer garanderen. Door de onzekerheid hoe men moet snoeien laten veel rozenbezitters dit klusje achterwegen of snoeien in onwetendheid verkeerd. Vraag bij twijfel gerust advies ik leg u dan graag de kunst van het snoeien uit.

 

Ik wens u een mooi en zonnig voorjaar met veel tuinplezier, hou de weerberichten een beetje in de gaten en plan u tuinwerkzaamheden op de mooie lente dagen zonder kans op nachtvorst.